Petak, 26. februar 2021. // 08. nedelja
ZDRAV HLEB NA TW NAČIN
Autor: Tupperware Cafe; objavljeno: 23. januar 2014.
Sastojci:
10 kašika belog brašna, 2 kašike heljdinog brašna, 2 kašike kukuruznog brašna, 2 kašike integralnog brašna, 1 suvi kvasac, 250ml tople vode, pola kašičice šećera, pola kašičice soli, 2 kašike ulja(suncokretovog ili još bolje maslinovog), 1-2 kašike semenki suncokreta, 1-2 kašike semenki bundeve, 1-2 kašike semenki susama, 1-2 kašike semenki lana.
Priprema:
U posudi za mešenje 3 L pomešajte belo brašno, heljdino brašno, kukuruzno brašno, integralno brašno i suvi kvasac. Smesu posolite i pošećerite. Kašikom sa otvorom N.G. lagano mešajte dodajući toplu vodu. Kada ste umesili smesu (lagano se odvaja od zidova posude), zatvorite poklopcem i ostavite da odstoji 20-30 minuta. Nakon što je testo naraslo, u smesu dodajte ulje i deo semenki po želji, prebacite u Ovalni UltraPro 2L (nije potrebno nauljiti UltraPro). Preostale semenke pospite po hlebu.
Savet: ruku pokvasite vodom i lagano pritisnite i zalepite semenke na hleb.
Ovalni UltraPro od 2L poklopite Ovalnim UltraProom od 800ml i stavite na hladnu rešetku iz rerne. Sve zajedno stavite u prethodno zagrejanu rernu na 190C. Tako poklopljeno pecite 10 minuta, pa oprezno skinite poklopac i ostavite da se peče još 35 min. Kada je hleb pečen izvadite ga iz UltraPro-a i umotajte u čistu krpu.
Hleb poslužite hladan.