Petak, 26. februar 2021. // 08. nedelja
PROSUŠENI I SUŠENI PARADAJZ
Autor: Tupperware Cafe; objavljeno: 23. oktobar 2012.
Izvor recepta: La tomate... nous epate!, Francuska
Sastojci:
1,5 kg paradajza , 20 ml morske soli, 10 ml šećera ,4 čena belog luka isečena na 4 dela, 4 grančice majčine dušice, 4 lista lorbera,1 grančica ruzmarina, 30 ml maslinovog ulja, mleveni biber
Priprema:
Zagrejte rernu na 3/4 ili 100°C bez rešetke. Isecite paradajz na 4 dela i izvadite semenke. U posudi Moderna Plavuša od 650 ml izmešajte so i šećer Uskom silikonskom lopaticom N.G., dodajte beli luk, majčinu dušicu, ruzmarin i lorber. Na hladnu rešetku od rerne postavite Silikonsku podlogu za pečenje i stavite paradajz koji prelijte sa 30 ml ulja i mešavinom iz posude Moderna Plavuša. Stavite da se paradajz suši 3h da dobijete prosušeni paradajz a 5-6 h da se dobije sušeni paradjz na 3/4 ili 100°C, i na pola pečenja ga okrenite.
Ostavite da se ohladi u rerni sa poluotvorenim vratima. Čuvajte ovaj paradajz u mešavini maslinovog ulja i ulja od semena grožđa.
Ulje od semena grožđa ne dozvoljava da se mešavina stegne.