Petak, 26. februar 2021. // 08. nedelja
PIKANTNI PILAV U KOKOSOVOM MLEKU
Autor: Tupperware Cafe; objavljeno: 16. oktobar 2014.
Izvor recepta: Ultra Versatile, Australija
Sastojci:
500g pilećih bataka isečenih na kockice, 1 mali crveni luk, 2 čena belog luka, 5cm korena đumbira, ½ korena kurkume ili kašika kurkume u prahu, 1 kašika seckanog korijandera, 2 kašike ribljeg sosa (Fish sauce), 1 šolja(240ml) kokosovog mleka, 2(480ml) šolje ključale vode, 1½ šolja (360ml) pirinča, ½ šolje(120ml) seckanog vlašca (po želji)
Za serviranje
Brokoli kuvan na pari
Priprema:
Izvadite rešetku iz rerne i zagrejte rernu na 200 ˚C.
Crveni i beli luk usitnite u Turbo Chefu. Đumbir i kurkumu ogulite i iseckajte na veoma sitne komadiće. Možete koristiti i začine u prahu. U UltraPro 3,5L stavite piletinu, seckani crveni i beli luk, kurkumu, đumbir i riblji sos. Sve dobro promešajte. Poklopite poklopcem – UltraPro-om 800ml i stavite u mikrotalasnu rernu 10 min na 800W.
Izvadite iz mikrotalasne, skinite poklopac, dodajte kokosovo mleko, ključalu vodu i pirinač . Promešajte Silikonskom lopaticom da se svi sastojci lepo sjedine. Poklopite UltraPro-om 800ml,stavite posudu na hladnu rešetku od rerne, i ubacite da se peče u tradicionalnoj rerni 30 min na 200 ˚C.
Poslužite sa brokolijem kuvanim na pari u posudi MicroGourmet. Ukrasite sa seckanim vlašcem.
Za dijetalniju verziju ovog recepta možete koristiti pileći file. Postupak je isti, samo što je vreme kuvanja u mikrotalasnoj rerni 5 minuta kraće. Dakle, ukoliko koristite pileći file, meso i začine kuvajte 5 min na 800W u mikrotalasnoj rerni.